sâmbătă, 12 septembrie 2009

Sos de rosii cu carne

200g carne de porc - tocata
200g carne de vita - tocata
2 linguri ulei de masline sau unt
50g bacon sau alta sunculita
1 morcov
1 tulpina de telina - fara frunze (se poate folosi si radacina, dar eu nu prea gasesc pe aici ;) )
1 ceapa mare
2 linguri pasta de rosii
1 cutie rosii intregi in suc propriu (400g)
1/2 cana vin alb (100ml)
sare, piper, nucsoara
2 conserve cu ciuperci taiate feliute (75g x 2) - optional

Morcovul, telina si ceapa se toaca marunt (se pot toca si in mixer - e mai rapid ;) ). Se toaca si baconul, tot marunt.
Peste carnea tocata se adauga 2 linguri de vin alb (din cantitatea trecuta) si se amesteca.
Rosiile din conserva se taie bucatele.

Intr-o tigaie incapatoare se infierbanta uleiul (sau untul), se adauga legumele si se calesc pe foc potrivit. Se adauga bacon-ul si carnea

si se caleste totul pana ce carnea isi schimba culoarea. Se toarna restul de vin si se lasa sa dea in cateva clocote - cat sa se evapore alcoolul, apoi se adauga rosiile din conserva (impreuna cu sucul in care au fost) si pasta de rosii.

Dupa cateva clocote se adauga si ciupercutele ;)

Totul se tine pe foc potrivit, acoperit, amestecand din cand in cand, aprox. jumatate de ora sau pana ce zeama a scazut aproape complet. Spre final se adauga sare, piper si nucsoara dupa gust.

Observatii:
La final iese aprox. 1,100 kg de sos - cu ciuperci, deci mai putin daca acestea se omit ;)
Sosul se poate pastra cateva zile la frigider sau, dupa ce s-a racit, se poate imparti in 2~3 parti si congela.
Se poate folosi ca sos la paste, lasagne, gratine cu cartofi, crochete de cartofi, etc.

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails