sâmbătă, 23 aprilie 2011

Aluat dulce

1 kg faina pentru paine
1 plic drojdie uscata (11g) sau 35g proaspata
2 lingurite sare
400ml lapte
200g zahar
200g unt topit
10 galbenusuri
coaja rasa de la o lamaie
esenta de vanilie
putin sofran (optional - pt. culoare)

Faina se cerne de doua ori. Galbenusurile se freaca cu sarea.
Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si sofranul si se tine, amestecand din cand in cand pana ce se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca.
In aproximativ 100 ml din laptele cu zahar se dizolva drojdia (laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, ci caldut). Se lasa la loc cald 10~15 min. dupa care se toarna peste faina. Se amesteca putin, se adauga galbenusurile, laptele, esenta de vanilie si untul. Se amesteca pana ce se incorporeaza toata faina dupa care incepe sa se framante pana ce aluatul devine elastic si nu mai este lipicios. Se pune intr-un castron, se acopera cu o folie si se lasa la crescut aproximativ o ora dupa care se poate folosi la cozonac, pasca, etc.


Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails