miercuri, 29 februarie 2012

Mabo-dofu de post


350~400g tofu tare (momen-dofu)
150~180g renkon (radacina de lotus) (*)
4 ciuperci shiitake sau alt soi ;)
1 catel de usturoi tocat
1 ceapa mica
1 lingura de ghimbir ras
2 linguri miso (eu am pus rosie, dar se poate si alba)
2 linguri mirin (sau 1 lingura vin alb + 1 lingura rasa de zahar)
1 lingura sos de soia
3 linguri sake (sau vin alb)
3 cani supa de legume sau apa
boia de ardei iute
2 lingurite de amidon dizolvate in putina apa
1~2 linguri ulei de susan
putina ceapa verde
~~~~~
(*) radacina de lotus se poate foarte bine inlocui cu ciuperci, pastarnac, soia texturata, seitan, nuci tocate, etc.
~~~~~

Tofu se infasoara in cateva servete de hartie si se lasa putin la scurs. Apoi se taie cuburi.
Ceapa si ciupercile se toaca marunt.
Radacina de lotus se curata de coaja si se tine in apa cu otet vreo 5 min. apoi se toaca marunt.


Miso se amesteca bine cu mirin-ul, sosul de soia si sake-ul.
In oala, pe foc, se pune 1 cana de supa de legume (sau de apa) si ceapa si se lasa sa fiarba acoperit pana cand aceasta devine transparenta. Se adauga apoi usturoiul, ghimbirul, ciupercile, radacina de lotus si cele 2 cani de supa (apa) ramase si se lasa sa fiarba acoperit vreo 10 min.
Se adauga apoi amestecul de miso, cuburile de tofu si boiaua de ardei iute, se amesteca usor si se lasa sa fiarba pe foc mic 2~3 min.
Se inchide focul, se toarna amidonul dizolvat amestecand usor. Se aprinde din nou focul si se tine amestecand usor inca vreo 3 min. Se inchide focul si se adauga si uleiul de susan - pentru aroma ;)
Se trece pe farfurie si se presara ceapa verde deasupra...

~~~~~
Alte retete de "mabo", dar cu carne:

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails