sâmbătă, 27 aprilie 2013

Sakura mochi

 photo sakuramochi-fin1_zpsuds0flhh.jpg

Unul dintre dulciurile japoneze preferate ;) Chiar daca in Tokyo florile de cires s-au scuturat, mai sunt inca zone unde ciresii sunt inca in floare sau unde inca n-au inflorit... pentru mine insa "sakura mochi" nu este doar un desert de primavara ;)

300g dōmyōji-ko (*)

 photo sakuramochi-01_zpsajenxj1e.jpg

450ml apa
4 linguri zahar (am pus miere) ("mochi" nu ies prea dulci, deci pentru varianta japoneza - prea dulce pentru mine - se dubleaza sau chiar tripleaza cantitatea de zahar)
putin colorant alimentar rosu

600g anko (si aici am inlocuit zaharul cu miere, cam 4 linguri la 300g boabe uscate)
~~~~~
(*) dōmyōji-ko este obtinut din orezul "lipicios" (jp. mochi-gome / en. glutinous rice) care a fost fiert, uscat si apoi tocat; in loc de dōmyōji-ko se poate folosi mochi-gome - acesta insa trebuiefiert (1 parte orez : 1 parte apa; se lasa 30 de minute la inmuiat dupa care se fierbe la fel ca orezul simplu )

Frunzele de sakura se pun in apa rece, la desarat, pentru vreo 10 min. Se scot pe servete de hartie sa se absoarba apa.

 photo sakuramochi-06_zpsrgmd7dow.jpg

Anko se imparte in 30. Fiecare parte se face bila.

 photo sakuramochi-08_zpswrjauhja.jpg

Orezul se pune intr-un castron termorezistent.
Se infierbanta apa; se adauga zaharul (mierea) si se amesteca pana se dizolva. Se adauga si colorantul (la mine are o tenta putin portocalie fiindca am folosit miere in loc de zahar). Totul se toarna peste orez;

 photo sakuramochi-02_zpsor40ofw0.jpg

se amesteca,

 photo sakuramochi-03_zpszsotr3th.jpg

se acopera cu o folie si se lasa asa aprox. jumatate de ora - pana apa este absorbita complet de orez.

 photo sakuramochi-04_zpsujkwmilc.jpg

Se amesteca usor,

 photo sakuramochi-07_zpseewdejhw.jpg

se acopera castronul din nou cu folie si se se pune la microunde pentru 7 min. la 600W sau 8 min. la 500W. Se scoate din cuptor si se mai lasa asa acoperit inca vreo 10 min. apoi se amesteca usor.

 photo sakuramochi-05_zpsxy8hyvz8.jpg

Se ia o cam o lingura de orez

 photo sakuramochi-09_zps4c6mswuc.jpg

si se face disc (cu mainile umede).
In mijlocul lui se pune o bila de anko;

 photo sakuramochi-11_zpsauemljkb.jpg

aceasta se "imbraca" in orez aducand marginile, treptat, deasupra bilei.

 photo sakuramochi-12_zps5lilwbin.jpg

 photo sakuramochi-12-2_zpsudkwfgy7.jpg

 photo sakuramochi-12-3_zpsausfb8y5.jpg

I se da putin forma ovala dupa care se pune intr-o frunza de sakura.

 photo sakuramochi-13_zpsz82qcifd.jpg

 photo sakuramochi-14_zpsgcqoem90.jpg

 photo sakuramochi-15_zpsfk1f9wz5.jpg
 

 photo sakuramochi-fin3_zpsygq9ynyz.jpg 

 photo sakuramochi-fin2_zpsbn6zlmsg.jpg

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails